
 
             

International Accounting Standards Board (IASB) 
First Floor 
30 Cannon Street 
London, EC4M 6XH 
commentletters@iasb.org 
 
26 June 2009 
 
 
Dear Sirs,  
 
Preliminary View on Revenue Recognition in Contracts with Customers 
 
INTRODUCTION 
 
The Quoted Companies Alliance (QCA) is a not-for-profit membership organisation dedicated 
to promoting the cause of smaller quoted companies (SQCs), which we define as those 
2,000+ quoted companies outside the FTSE 350 (including those on AIM and PLUS) 
representing 85% of the UK quoted companies by number.   Their individual market 
capitalisations tend to be below £500m.    
 
The QCA is a founder member of EuropeanIssuers, which represents over 9,000 quoted 
companies in thirteen European countries. 
 
RESPONSE 
 
Thank you for the opportunity to respond to this consultation. We fully welcome the 
underlying aim of the project to clarify the principles of recognising revenue and the need to 
simplify and reduce the number of standards involved. However, we do have some areas of 
concern, most particularly the proposal that revenue should be recognised only when a 
performance obligation is satisfied. This response has been produced by our Accounting 
Standards Committee, a list of members is at Appendix A. Our detailed comments are 
outlined below.  
 
Chapter 2 
 
Question 1:  Do you agree with the boards’ proposal to base a single revenue recognition 
principle on changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or why not? If not, 
how would you address the inconsistency in existing standards that arises from having 
different revenue recognition principles? 
 
The IFRS guidance on revenue recognition is limited such that guidance has been developed 
by different standard setting bodies and is fragmented, frequently industry-specific and often 
leads to different accounting results for economically similar transactions. We agree therefore 
that a single revenue recognition model using a recognition principle that can be applied 
consistently to all revenue transactions would be beneficial. We do not, however, agree that 
revenue should be recognised only when a performance obligation is satisfied, as we believe  
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revenue is more accurately reflected as a measure of the activity carried out to fulfil a 
contract with a customer.  
 
Question 2: Are there any types of contracts for which the boards’ proposed principle would 
not provide decision-useful information? Please provide examples and explain why. What 
alternative principle do you think is more useful in those examples? 
 
The proposed model may have a significant effect on revenue recognition where industry-
specific guidance is currently being followed, for example the accounting by construction 
contractors, as such entities will not be able to recognise revenue during the construction 
phase if control of the asset under construction does not transfer to the customer until 
completion. As outlined above we believe that the earnings process approach is more 
representative of the substance of a business. 
 
Question 3: Do you agree with the boards’ definition of a contract? Why or why not? 
Please provide examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult to 
apply that definition. 
 
We would agree with the boards’ definition and expect that most entities will be able to 
readily identify contracts that relate to the transfer of assets as part of their ordinary revenue-
generating activities. 
 
Chapter 3 
 
Question 4: Do you think the boards’ proposed definition of a performance obligation would 
help entities to identify consistently the deliverables in (or components of) a contract? Why or 
why not? If not, please provide examples of circumstances in which applying the proposed 
definition would inappropriately identify or omit deliverables in (or components of) the 
contract. 
 
We anticipate considerable practical issues for certain transactions in determining whether 
an asset is a good or a service, for example where service activities transfer intellectual 
property over the contract term or a tangible deliverable detailing the results of activities is 
presented at the conclusion of the service period. These have the potential to result in 
significant changes to current practice for some entities. 
 
Question 5: Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a 
contract on the basis of when the entity transfers the promised assets to the customer? Why 
or why not? If not, what principle would you specify for separating performance obligations? 
 
We agree that an entity should separate the performance obligations in a contract.  
 
Question 6: Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the 
customer’s consideration is a performance obligation? Why or why not? 
 
We do not believe that a return right represents a performance obligation. We would argue 
that a return right represents a failed sale and that provided an entity is able to estimate the 
proportion of goods that are likely to be returned an entity would be able to recognise 
revenue for the remainder. Although this alternative may not completely reconcile to the 
principles of the proposed model it continues a current approach with which many users and 
preparers are comfortable.  
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Question 7: Do you think that sales incentives (e.g. discounts on future sales, customer 
loyalty points and ‘free’ goods and services) give rise to performance obligations if they are 
provided in a contract with a customer? Why or why not? 
 
We agree with the view expressed on sales incentives. In order to allocate the transaction 
price to these incentives however, entities will need to estimate the stand-alone selling price 
of each incentive, which will likely be a change for most entities and could prove to be a 
challenge. 
Chapter 4 
 
Question 8: Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a 
performance obligation) when the customer controls the promised good or when the 
customer receives the promised service? Why or why not? If not, please suggest an 
alternative for determining when a promised good or service is transferred. 
 
Although we agree that the determination of when a performance obligation has been 
satisfied is on the transfer of control of an asset, questions arise as to the point at which 
control transfers based on whether an entity is providing a good or a service and if the 
customer does not take physical custody to indicate transfer of control. For example, in the 
case of a contract to provide services, there may be no physical transfer of an asset. 
Similarly, many contracts include multiple performance obligations, some for tangible goods 
for which physical transfer occurs, coupled with one or more services (such as warranty, 
return rights, incentives, etc.) where physical transfer does not occur. In practice, we 
anticipate that entities may find it is difficult to define what is being transferred and at what 
point in the contract it is transferred. 
 
Question 9: The boards propose that an entity should recognise revenue only when a 
performance obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal would not 
provide decision-useful information? If so, please provide examples. 
 
The principle that revenue should not be recognized for a performance obligation until control 
of the assets underlying the performance obligation has been transferred to the customer 
could have significant implications for entities that currently recognize revenue using 
percentage-of-completion accounting. Revenue recognition will be precluded if an entity 
cannot demonstrate that the assets are transferred to and controlled by the customer as the 
construction (or contract) period progresses. If assets are not transferred to the customer, the 
entity has not satisfied the related performance obligation(s); therefore, there is no change in 
the net contract position. Accordingly, to the extent the customer does not control the asset 
being constructed, the pattern of revenue recognition will differ greatly from current practice. 
We do not believe this will result in decision-useful information as it does not reflect the 
activity undertaken in fulfilling a contract with a customer. 
 
Chapter 5 
 
Question 10: In the boards’ proposed model, performance obligations are measured initially 
at the original transaction price. Subsequently, the measurement of a performance obligation 
is updated only if it is deemed onerous. 
 
(a) Do you agree that performance obligations should be measured initially at the transaction 
price? Why or why not? 
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(b) Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous and remeasured 
to the entity’s expected cost of satisfying the performance obligation if that cost exceeds the 
carrying amount of the performance obligation? Why or why not? 
(c) Do you think that there are some performance obligations for which the proposed 
measurement approach would not provide decision-useful information at each financial 
statement date? Why or why not? If so, what characteristic of the obligations makes that 
approach unsuitable? Please provide examples. 
(d) Do you think that some performance obligations in a revenue recognition standard should 
be subject to another measurement approach? Why or why not? If so, please provide 
examples and describe the measurement approach you would use. 
 
We agree with the preliminary view that performance should be measured initially at the 
transaction price. We also agree that the cost trigger is the most appropriate for identifying an 
onerous performance obligation because it remeasures onerous performance obligations to 
reflect current economics. We note however that this could result in increased income 
statement volatility in some sectors.   
 
Question 11: The boards propose that an entity should allocate the transaction price at 
contract inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that an entity 
charges customers to recover any costs of obtaining the contract (eg selling costs) are 
included in the initial measurement of the performance obligations. The boards propose that 
an entity should recognise those costs as expenses, unless they qualify for recognition as an 
asset in accordance with other standards. 
 
a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover the costs of 
obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity’s 
performance obligations? Why or why not? 
(b) In what cases would recognising contract origination costs as expenses as they are 
incurred not provide decision-useful information about an entity’s financial position and 
financial performance? Please provide examples and explain why. 
 
This preliminary view could have a significant effect on entities that incur and defer significant 
upfront costs associated with customer contracts, as all of these costs will need to be 
expensed as incurred in the absence of specific applicable guidance that provides for 
capitalization of such costs. Because the proposed model precludes revenue recognition at 
the inception of a contract (unless a performance obligation is satisfied at that time), entities 
could recognize costs with no related revenue in the early stages of a contract and users will 
need to be educated in order to make useful decisions based on the information. 
 
Question 12: Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance 
obligations on the basis of the entity’s stand-alone selling prices of the goods or services 
underlying those performance obligations? Why or why not? If not, on what basis would you 
allocate the transaction price? 
 
In most instances, we expect entities will be able to make estimates of standalone selling 
prices that represent management’s best estimate considering observable inputs and 
therefore we agree with the board’s proposed basis for allocation of the transaction price. We 
would point out that for some customised service contracts this allocation is likely to be highly 
judgmental which would impede comparability. It may also require additional effort for our 
members to produce this information with the limited resources they have available.  
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Question 13: Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it 
should estimate the stand-alone selling price of that good or service for purposes of 
allocating the transaction price? Why or why not? When, if ever, should the use of estimates 
be constrained? 
 
We agree with the board’s proposal for the use of estimated selling prices. We would expect 
that entities will still be able to determine a reasonable stand-alone selling price when 
considering the cost of that good or service and the return the entity expects for that good or 
service. As above this allocation will require judgment to be applied. 
 
 
 
If you wish to discuss these issues with us, we will be pleased to attend a meeting. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
John Pierce 
Chief Executive 



 
 

 APPENDIX A 
 
 

THE QUOTED COMPANIES ALLIANCE ACCOUNTING STANDARDS  COMMITTEE 
 
 
 
 Tim Gordon (Chairman) - Ernst & Young LLP 
 
 Anthony Carey  - Mazars LLP 
 
 Peter Chidgey   - BDO Stoy Hayward LLP 
 
 Sarah Cox*   - Ernst & Young LLP 
 
 David Gray   - DHG Management 
 
 Chris Ogle   - SQC Consultant 
 
 Paul Watts/Bill Farren  - Baker Tilly LLP 
 
 Nick Winters/James Lole - Vantis plc 
 
 John Pierce   - The Quoted Companies Alliance 
 
 Kate Jalbert   - The Quoted Companies Alliance 
 
 
 
*Main Author 

 
 
 
 
 


