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31 July 2009 
 
 
Dear Sirs, 
 
Discussion Paper DP/2009/1 – Leases – Preliminary Views 
 
INTRODUCTION 
 
The Quoted Companies Alliance (QCA) is a not-for-profit membership organisation dedicated 
to promoting the cause of smaller quoted companies (SQCs), which we define as those 
2,000+ quoted companies outside the FTSE 350 (including those on AIM and PLUS) 
representing 85% of the UK quoted companies by number.   Their individual market 
capitalisations tend to be below £500m.    
 
The QCA is a founder member of EuropeanIssuers, which represents over 9,000 quoted 
companies in thirteen European countries. 
 
This has been produced by our Financial Reporting Committee.  A list of Committee 
members is detailed at Appendix A. 
 
RESPONSE 
 
Please find below our response to the consultation questions: 
 
Chapter 2: Scope of lease accounting standard 
 
Question 1: The boards tentatively decided to base the scope of the proposed new lease 
accounting standard on the scope of the existing lease accounting standards. Do you agree 
with this proposed approach?  
 
If you disagree with the proposed approach, please describe how you would define the 
scope of the proposed new standard. 
 
Yes, our members are familiar with this scope and therefore will find it simpler to apply 
 
Question 2: Should the proposed new standard exclude non-core asset leases or short-term 
leases?  
 
Please explain why. 
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A number of our member companies have assets which are leased on behalf of employees 
as part of their remuneration packages, e.g. company cars, but which are not essential to the 
operations of the business, and can become quite large when aggregated across the 
business. In our view, the costs associated with recognising and measuring the assets and 
liabilities in relation to such non-core assets outweigh the benefits and should be excluded 
from the proposed new standard. 
 
Due to the extra burden associated with bringing all leases on balance sheet, mainly the 
determination of the value of the asset and liability, in our opinion short-term leases, which 
would not have a significant effect on the balance sheet, should also not be included in the 
revised standard. Treating all leases in the way proposed by the standard would cause a 
considerable burden on our members without providing a tangible benefit to the reader of the 
financial statements.  
 
In order to improve comparability, we would suggest that the proposed new standard include 
a requirement to disclose the type of assets which have been excluded, together with details 
of the supporting obligations. 
 
Please explain how you would define those leases to be excluded from the scope of the 
proposed new standard. 
 
We would propose that the definition of such items is left to management judgement and 
agreed with the auditors based on materiality.  
 
Chapter 3: Approach to lessee accounting 
 
Question 3: Do you agree with the boards’ analysis of the rights and obligations, and assets 
and liabilities arising in a simple lease contract?  
 
If you disagree, please explain why. 
 
Yes, although we would agree that such simple lease contracts as outlined in the example 
are rare. 
 
Question 4: The boards tentatively decided to adopt an approach to lessee accounting that 
would require the lessee to recognise: 
 
(a) an asset representing its right to use the leased item for the lease term (the right-of-use 
asset) 
(b) a liability for its obligation to pay rentals. 
 
Do you support the proposed approach? 
 
We would agree with the proposed approach.  
 
Question 5: The boards tentatively decided not to adopt a components approach to lease 
contracts. Instead, the boards tentatively decided to adopt an approach whereby the lessee 
recognises: 
 
(a) a single right-of-use asset that includes rights acquired under options 
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(b) a single obligation to pay rentals that includes obligations arising under contingent rental 
arrangements and residual value guarantees. 
 
Do you support this proposed approach? If not, why? 
 
Yes, we would support this approach. Due to their limited accounting resource, further 
componentisation of the assets would require further cost for our members to monitor and 
account for each of the assets on an ongoing basis. Furthermore, extra complexity for our 
members results in extra complexity for their auditors, and a subsequent increase in audit 
fees.  
 
Chapter 4: Initial measurement 
 
Question 6: Do you agree with the boards’ tentative decision to measure the lessee’s 
obligation to pay rentals at the present value of the lease payments discounted using the 
lessee’s incremental borrowing rate? 
 
Yes, we would agree with this approach. The liability valuation at the outset should be 
specific to the business, reflecting the cost of borrowing of the entity.  
 
Question 7: Do you agree with the boards’ tentative decision to initially measure the lessee’s 
right-of-use asset at cost? 
 
If you disagree, please explain why and describe how you would initially measure the 
lessee’s right-of-use asset. 
 
We would accept that a cost-based approach will be easier for our members to apply.  
 
Chapter 5: Subsequent measurement 
 
Question 8: The boards tentatively decided to adopt an amortised cost-based approach to 
subsequent measurement of both the obligation to pay rentals and the right-of-use asset. 
Do you agree with this proposed approach? 
 
Yes, from a liability perspective, this would model the way in which a loan would unwind, and 
the amortisation of the asset would reflect the way in which the asset generates economic 
benefits. In addition, it is a concept with which our members are familiar. 
 
Question 9: Should a new lease accounting standard permit a lessee to elect to measure its 
obligation to pay rentals at fair value?  
 
Please explain your reasons. 
 
We would not object to a lessee measuring its obligation in this way, although we would not 
expect many of our members to utilise it.  
 
Question 10: Should the lessee be required to revise its obligation to pay rentals to reflect 
changes in its incremental borrowing rate?  
 
Please explain your reasons. 
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No, this requirement would be more complex and costly for preparers and put an even 
greater strain on the limited accounting resource available to smaller quoted companies. 
 
If the boards decide to require the obligation to pay rentals to be revised for changes in the 
incremental borrowing rate, should revision be made at each reporting date or only when 
there is a change in the estimated cash flows? 
 
Please explain your reasons. 
 
Re-determining the value of the obligation at each reporting date would create a significant 
burden on the accounting function of our members. We would expect revision when there is 
a change in the estimated cashflows to occur less frequently, but as outlined above we do 
not support this approach. 
 
Question 11: In developing their preliminary views the boards decided to specify the 
required accounting for the obligation to pay rentals. An alternative approach would have 
been for the boards to require lessees to account for the obligation to pay rentals in 
accordance with existing guidance for financial liabilities. Do you agree with the proposed 
approach taken by the boards? 
 
If you disagree, please explain why. 
 
We agree with the proposed approach, as in our view, this is likely to result in a more 
consistent approach to accounting for the obligation to pay rentals from our members than if 
they were using existing guidance. 
 
Question 12: Some board members think that for some leases the decrease in value of the 
right-of-use asset should be described as rental expense rather than amortisation or 
depreciation in the income statement. Would you support this approach? If so, for which 
leases?  
 
Please explain your reasons. 
 
The underlying reason for bringing leased assets on to the balance sheet is to reflect their 
value to the business, and the economic benefits that they generate. In our opinion, referring 
to the decrease in value of the right to use the asset as a rental expense is not logical and 
we would not support that approach.  
 
Chapter 6: Leases with options 
 
Question 13: The boards tentatively decided that the lessee should recognise an obligation 
to pay rentals for a specified lease term, ie in a 10-year lease with an option to extend for five 
years, the lessee must decide whether its liability is an obligation to pay 10 or 15 years of 
rentals. The boards tentatively decided that the lease term should be the most likely lease 
term. 
 
Do you support the proposed approach? 
 
We would support the proposed approach, as it is a practical concept that our members 
should be able to readily apply. 
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Question 14: The boards tentatively decided to require reassessment of the lease term at 
each reporting date on the basis of any new facts or circumstances. Changes in the 
obligation to pay rentals arising from a reassessment of the lease term should be recognised 
as an adjustment to the carrying amount of the right-of-use asset. Do you support the 
proposed approach? 
 
Yes, we would agree with this approach. An income statement adjustment in the year where 
the reassessment of the lease term arises would not reflect the fact that an additional right to 
use the asset has been purchased. We would not endorse a retrospective restatement of the 
asset balance, as this would increase the burden on the accounting functions of our 
members. In our view, adjusting the asset prospectively is the most reasonable treatment in 
terms of the cost relative to the benefit. 
 
Question 15: The boards tentatively concluded that purchase options should be accounted 
for in the same way as options to extend or terminate the lease. Do you agree with the 
proposed approach? 
 
Yes, we would agree that dealing with these components in a consistent way would reduce 
complexity in accounting for them. 
 
Chapter 7: Contingent rentals and residual value guarantees 
 
Question 16: The boards propose that the lessee’s obligation to pay rentals should include 
amounts payable under contingent rental arrangements. Do you support the proposed 
approach? 
 
If you disagree with the proposed approach, what alternative approach would you 
recommend and why? 
 
We would not support this proposed approach, as it adds further complexity to the standard 
and these payments are likely to be highly judgemental, which are likely to increase audit 
costs. 
 
We would suggest retaining the current requirements with which our members are familiar. 
 
Question 17: The IASB tentatively decided that the measurement of the lessee’s obligation 
to pay rentals should include a probability-weighted estimate of contingent rentals payable. 
The FASB tentatively decided that a lessee should measure contingent rentals on the basis 
of the most likely rental payment. A lessee would determine the most likely amount by 
considering the range of possible outcomes. However, this measure would not necessarily 
equal the probability-weighted sum of the possible outcomes. 
 
Which of these approaches to measuring the lessee’s obligation to pay rentals do you 
support?  
 
Please explain your reasons. 
 
As noted above, we would not support this approach. If however the Boards decide to 
include these amounts, we would support the FASB approach to measuring the obligation. 
This method of calculation is more straightforward and less time consuming for our  
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members, than calculating the obligation under several different scenarios and probability 
weighting the outcomes. 
 
Question 18: The FASB tentatively decided that if lease rentals are contingent on changes 
in an index or rate, such as the consumer price index or the prime interest rate, the lessee 
should measure the obligation to pay rentals using the index or rate existing at the inception 
of the lease. Do you support the proposed approach?  
 
Please explain your reasons. 
 
We would not support this proposed approach, as it adds further complexity to the standard 
and is inconsistent with the current requirements with which our members are familiar.  
 
Question 19: The boards tentatively decided to require re-measurement of the lessee’s 
obligation to pay rentals for changes in estimated contingent rental payments. Do you 
support the proposed approach?  
 
If not, please explain why. 
 
We would not support this proposed approach, as in our opinion, it would result in a more 
complex standard and a significant additional cost to preparers. 
 
Question 20: The boards discussed two possible approaches to recognising all changes in 
the lessee’s obligation to pay rentals arising from changes in estimated contingent rental 
payments: 
 
(a) recognise any change in the liability in profit or loss 
(b) recognise any change in the liability as an adjustment to the carrying amount of the right-
of-use asset. 
 
Which of these two approaches do you support? Please explain your reasons. If you support 
neither approach, please describe any alternative approach you would prefer and why. 
 
In our view recognising any change in the liability in profit or loss would be easier for our 
members to apply, but also note that this will result in significant volatility of their results. 
 
Question 21: The boards tentatively decided that the recognition and measurement 
requirements for contingent rentals and residual value guarantees should be the same. In 
particular, the boards tentatively decided not to require residual value guarantees to be 
separated from the lease contract and accounted for as derivatives. Do you agree with the 
proposed approach? If not, what alternative approach would you recommend and why? 
 
We would agree that dealing with these components in a consistent way would reduce 
complexity in accounting for them. 
 
Chapter 8: Presentation 
 
Question 22: Should the lessee’s obligation to pay rentals be presented separately in the 
statement of financial position? Please explain your reasons. 
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Given that the accounting is driven by a separate standard, in our view, the lessees’ 
obligations should be separately presented in the statement of financial position.  
 
What additional information would separate presentation provide? 
 
This would highlight to users what element of the liabilities of the company relate to specific 
right-of-use assets, and hence the level of liability on the balance sheet that is effectively 
securitised by these assets. 
 
Question 23: This chapter describes three approaches to presentation of the right-of-use 
asset in the statement of financial position. How should the right-of-use asset be presented in 
the statement of financial position? Please explain your reasons. 
 
We agree with the board’s tentative decision to disclose the right-of-use asset in its 
appropriate category, based on its nature. This will give the user the most insight into what 
the asset relates to, and aid them in understanding and analysing the underlying 
performance of the business. 
 
What additional disclosures (if any) do you think are necessary under each of the 
approaches? 
 
As part of the note where the right-of-use asset is disclosed, an analysis of the amounts 
relating to leased assets should be provided to enable the users to understand the distinction 
in ownership of the related assets. 
 
Chapter 9: Other lessee issues 
 
Question 24: Are there any lessee issues not described in this discussion paper that should 
be addressed in this project? Please describe those issues. 
 
The IASB noted in the discussion paper that there is currently no guidance in relation to the 
following items which are of most relevance to our members: 

 
 The treatment of sale and leaseback transactions; 
 How to determine the impairment of a right-of-use asset; 
 Disclosures about leases in the financial statements; 
 Effective date and transition guidance 

 
In regard to transition, we note from the June IASB update that the Board have tentatively 
decided to recognise and measure all existing lease contracts at the date of initial 
application. We would highlight that full retrospective application will create a considerable 
workload for our members and would ask the Board to consider further the benefit to users of 
adopting this approach. 
 
Chapter 10: Lessor accounting 
 
Our response does not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our 
members. 
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If you wish to discuss these issues with us, we will be pleased to attend a meeting. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
John Pierce 
Chief Executive 
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THE QUOTED COMPANIES ALLIANCE FINANCIAL REPORTING  COMMITTEE 
 
 
 
 Anthony Carey (Chairman) - Mazars LLP 
 
 Peter Chidgey   - BDO Stoy Hayward LLP 
 
 Sarah Cox*   - Ernst & Young LLP 
 
 Chris Goscomb  - Cyril Sweett Group plc 
 
 David Gray   - DHG Management 
 
 Shane Horsell   - Ultimate Finance plc 
 
 Chris Ogle   - SQC Consultant 
 
 Paul Watts/Bill Farren  - Baker Tilly LLP 
 
 Nick Winters/James Lole - Vantis plc 
 
 John Pierce   - The Quoted Companies Alliance 
 
 Kate Jalbert   - The Quoted Companies Alliance 
 
 
 
*Main Author 

 
 
 
 
 


